BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, January 5, 2011

Khasiat Kacang

Biasanya sesetengah wanita memang takut nak makan kacang. Nanti naik jerawat katanya.

Tapi, sejauh manakah kebenaran dakwaan tersebut?

Ini kerana kekacang sebenarnya mempunyai pelbagai khasiat. Selain sebagai sumber protein, ia boleh;

- Menstabilkan paras glukos dalam darah

- Menyeimbangkan tindakbalas elektrolit dalam tubuh

- Meningkatkan kadar metabolisme

- Membantu otak dan tubuh anda berfungsi dengan lebih baik

Wow! Tak sangka pula banyak betul khasiat kacang ni, kan?

Berikut adalah 5 jenis kekacang yang sememangnya baik untuk tubuh anda dan sedikit fakta mengenainya;

1. Kacang Dhal

- Kandungan protein sebanyak 26%.

- Meningkatkan metabolisme buah pinggang.

- Mengekalkan fungsi otot dan kepadatan buah pinggang.

- Melancarkan perjalanan darah ke jantung.

2. Kacang Hijau

- Mengandungi fiber, karbohidrat, mineral terhidrat, protein dan vitamin.

- Menyeimbangkan tahap kesihatan hati dan hempedu.

- Meneutralkan toksin dalam tubuh.

- Melegakan jangkitan salur kencing.

- Mengurangkan radang, pengumpulan air, tekanan darah tinggi, asid gastrik, masalah jantung dan darah.

3. Kacang Kuda

- Sumber terbaik bagi fiber, folat, karbohidtrat, protein dan zink.

- Rendah lemak.

- Membantu mengekalkan tahap kesihatan organ tertentu seperti jantung, pankreas dan usus kecil.

- Menyeimbangkan sistem hormon tubuh anda.

4. Kacang Soya

- Sumber protein yang terbaik.

- Mengandungi asid amino.

- Membantu banyakkan air susu badan.

- Mengekalkan tahap kesihatan hempedu dan pankreas.

- Melancarkan peredaran darah.

- Mencerahkan penglihatan.

- Menyingkirkan toksin dalam tubuh dan keracunan makanan.

- Bertindak sebagai diuretik.

- Mengelakkan rasa loya dan masalah sembelit.

- Baik untuk kulit anda.

5. Kacang Soya Hitam

- Menyeimbangkan paras elektrolit dalam badan anda.

- Melancarkan peredaran darah.

- Bertindak sebagai diuretik.

- Melindungi organ dalaman seperti limpa dan pankreas.

- Mengelakkan batu karang, kejang, osteoporosis, radang pada saluran kencing dan sakit lutut.

- Mengurangkan rasa sakit belakang badan.

Sekarang anda dah tahu akan khasiat kacang untuk tubuh. Jangan lupa jadikan kekacang ini sebagai sebahagian diet harian anda ya. icon smile Rahsia Khasiat 5 Kacang untuk Anda

0 comments:

Nuff

Wednesday, January 5, 2011

Khasiat Kacang

Biasanya sesetengah wanita memang takut nak makan kacang. Nanti naik jerawat katanya.

Tapi, sejauh manakah kebenaran dakwaan tersebut?

Ini kerana kekacang sebenarnya mempunyai pelbagai khasiat. Selain sebagai sumber protein, ia boleh;

- Menstabilkan paras glukos dalam darah

- Menyeimbangkan tindakbalas elektrolit dalam tubuh

- Meningkatkan kadar metabolisme

- Membantu otak dan tubuh anda berfungsi dengan lebih baik

Wow! Tak sangka pula banyak betul khasiat kacang ni, kan?

Berikut adalah 5 jenis kekacang yang sememangnya baik untuk tubuh anda dan sedikit fakta mengenainya;

1. Kacang Dhal

- Kandungan protein sebanyak 26%.

- Meningkatkan metabolisme buah pinggang.

- Mengekalkan fungsi otot dan kepadatan buah pinggang.

- Melancarkan perjalanan darah ke jantung.

2. Kacang Hijau

- Mengandungi fiber, karbohidrat, mineral terhidrat, protein dan vitamin.

- Menyeimbangkan tahap kesihatan hati dan hempedu.

- Meneutralkan toksin dalam tubuh.

- Melegakan jangkitan salur kencing.

- Mengurangkan radang, pengumpulan air, tekanan darah tinggi, asid gastrik, masalah jantung dan darah.

3. Kacang Kuda

- Sumber terbaik bagi fiber, folat, karbohidtrat, protein dan zink.

- Rendah lemak.

- Membantu mengekalkan tahap kesihatan organ tertentu seperti jantung, pankreas dan usus kecil.

- Menyeimbangkan sistem hormon tubuh anda.

4. Kacang Soya

- Sumber protein yang terbaik.

- Mengandungi asid amino.

- Membantu banyakkan air susu badan.

- Mengekalkan tahap kesihatan hempedu dan pankreas.

- Melancarkan peredaran darah.

- Mencerahkan penglihatan.

- Menyingkirkan toksin dalam tubuh dan keracunan makanan.

- Bertindak sebagai diuretik.

- Mengelakkan rasa loya dan masalah sembelit.

- Baik untuk kulit anda.

5. Kacang Soya Hitam

- Menyeimbangkan paras elektrolit dalam badan anda.

- Melancarkan peredaran darah.

- Bertindak sebagai diuretik.

- Melindungi organ dalaman seperti limpa dan pankreas.

- Mengelakkan batu karang, kejang, osteoporosis, radang pada saluran kencing dan sakit lutut.

- Mengurangkan rasa sakit belakang badan.

Sekarang anda dah tahu akan khasiat kacang untuk tubuh. Jangan lupa jadikan kekacang ini sebagai sebahagian diet harian anda ya. icon smile Rahsia Khasiat 5 Kacang untuk Anda

No comments:

Post a Comment